Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ωρομέτρησης

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Αγαπητές / Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, τίθεται επισήμως σε εφαρμογή το σύστημα ωρομέτρησης, μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έπειτα από τρίμηνη πιλοτική περίοδο.

Το νέο σύστημα δεν αποτελεί ασφαλώς ένα «πυρηνικό όπλο» για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στην Ελλάδα, όπως θέλει περίπου να το παρουσιάζει το Υπουργείο Εργασίας. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αποτελεί μία άχρηστη εφαρμογή η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα όσον αφορά την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Η επισήμανση αυτή γίνεται, γιατί στη χώρα μας, στην οποία θεμελιώθηκε φιλοσοφικά η έννοια του «μέτρου», δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε και να συμπεριφερθούμε χωρίς υπερβολές! Οποιαδήποτε τοποθέτηση «που σέβεται τον εαυτό της» πρέπει να είναι είτε ύμνος είτε καταγγελία, μέση οδός δεν υπάρχει! 

Οφείλουμε, κατά τη γνώμη μας, να δούμε την ψηφιακή κάρτα ως αυτό που είναι: Ως ένα δηλαδή ψηφιακό εργαλείο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει αποτελεσματικά, απαιτείται παράλληλα η ουσιαστική αλλαγή και η πολύπλευρη ενίσχυση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία αποδομείται συστηματικά, τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια. 

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δημιουργήθηκε για να αποτυπώνει την πραγματικότητα, για να λειτουργεί ως ευκρινής φωτογραφία του πραγματικού ωραρίου εργασίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον μόχθο των εργαζομένων. 

Η διαδικασία βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή της. Το Σωματείο είναι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με την εφαρμογή της.