Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών είναι αποκαρδιωτικά: 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται, και μάλιστα σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης. Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παιδιά που δεν ζουν την παιδική τους ηλικία, παιδιά που, αντί να μορφώνονται σε κάποια σχολική αίθουσα αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή, αντί να παίζουν ανέμελα, εργάζονται σε ορυχεία, οικοδομές και χωράφια.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 ανήλικοι δουλεύουν σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, μαγαζιά, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι ρίζες του κακού; Η φτώχεια, η κοινωνική εξαθλίωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονιών, οι πόλεμοι, τα τυραννικά καθεστώτα, η απουσία πολιτικών στήριξης των εισοδημάτων, αλλά και η ιδιοτελής αδιαφορία των ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης για τα παιδάκια στην Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Κένυα και οπουδήποτε αλλού κατασκευάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και με εξευτελιστικά μεροκάματα -άρα με τεράστια περιθώρια κέρδους για τις πολυεθνικές- όλα αυτά τα «καλούδια» που εμείς, οι προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι απολαμβάνουμε καθημερινά!

Τα παιδιά όλων των ανθρώπων είναι και δικά μας παιδιά!