Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 υπήρξε μία αυθόρμητη και γενναία αντιδικτατορική ενέργεια, που έδωσε στον λαό μας την ελπίδα ότι η μέρα της ξαστεριάς πλησιάζει. Ήταν ένα μήνυμα θάρρους που έστελναν οι νέοι της εποχής προς τις φοβισμένες -και σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένες- συνειδήσεις των μεγαλυτέρων, ένα μήνυμα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να αγωνίζεσαι!

Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν είναι αλήθεια ότι φορτώσαμε την ιστορική αυτή επέτειο με ορισμένα από τα χειρότερα στοιχεία του εαυτού μας. Κατορθώσαμε να την κάνουμε άλλη μία αφορμή για διχασμό και εχθροπάθεια: Επιθετικές ανακοινώσεις από «δικαιωμένα» κόμματα, μολότοφ και δακρυγόνα, αλληλοκατηγορίες, «προδότες» και «ήρωες», επιδεικτικές φωτογραφίσεις κατάθεσης στεφάνων και κάθε λογής «αποκλειστικοί κληρονόμοι» της επετείου που αλληλοσπαράσσονται διεκδικώντας δάφνες στο όνομα εκείνων των παιδιών που τόλμησαν να υπερβούν τον φόβο και να συγκρουστούν με την τυραννία!

Και όμως εκείνη ήταν μία εξέγερση συγκλονιστικά ενωτική αν θυμηθούμε την επίμονη ραδιοφωνική επίκληση των φοιτητών «Αδέρφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε το όπλο, δεν θα σκοτώσετε τ’ αδέρφια σας» ή αν θυμηθούμε την εικόνα με τους φοιτητές που κρατούν την ελληνική σημαία.

Τιμάμε λοιπόν σήμερα εκείνους τους «ανώνυμους», «ξεροκέφαλους» νέους που οι πράξεις τους αποτελούν μέχρι τώρα φάρο για τους αγώνες του λαού μας για Πρόοδο, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία. Ας μείνουμε ενωμένοι και ας διαφωνούμε σε πολλά. Το οφείλουμε στα παιδιά του Νοέμβρη!