Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Ανανέωση επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητές/Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Σωματείο μας, ως το πλέον αντιπροσωπευτικό, συμμετείχε από τα μέσα Οκτωβρίου στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας. Η βάση των αιτημάτων – μισθολογικών και θεσμικών – που καταθέσαμε και η επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε σχετικά με την αναγκαιότητα υλοποίησής τους συνδιαμορφώθηκαν από τις συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε με συναδέλφους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σε έναν ευρύ κύκλο συνελεύσεων και επισκέψεων σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πάτρα, Αθήνα, Τρίπολη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Καλαμάτα.

Η νέα σύμβαση τίθεται σε ισχύ από αυτόν τον μήνα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν προσαυξημένο και το Δώρο Χριστουγέννων, και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2025.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιό της:

Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία που έχει πραγματοποιηθεί στην επιχείρηση την περίοδο 2012 – 2023, όταν δηλαδή οι τριετίες ήταν «παγωμένες»! Έτσι, ενώ με βάση τον πρόσφατο νόμο οι τριετίες αρχίζουν να μετρούν από την 1.1.2024, ο βασικός μισθός και το βασικό ημερομίσθιο θα καταβληθούν με τις προβλεπόμενες αυξήσεις τριετιών ήδη από αυτόν τον μήνα!

Παράδειγμα: Εργαζόμενος με πρόσληψη 1.3.2012 έχει τώρα βασικό μισθό 930€ και η
προϋπηρεσία του θα ξεπάγωνε την 1.1.2024. Με βάση τη νομοθεσία ο μισθός θα διαμορφωνόταν στα 1.030€ το 2032, γιατί τότε θα είχε κλείσει 3 τριετίες, αφού την περίοδο 2012 – 2023 είναι σαν να μην εργάστηκε εξαιτίας του παγώματος των τριετιών. Με τη σύμβαση όμως αναγνωρίζεται πλήρως η προϋπηρεσία του στην εταιρεία και θα έχει από αυτόν τον μήνα, δηλαδή 9 χρόνια πριν, βασικό μισθό 1.030€!

 Αυξάνεται ο βασικός μισθός στα 900€ για τους νεοπροσληφθέντες, από 870€ που ήταν (825€ με την προηγούμενη επιχειρησιακή σύμβαση + 45€ με την εταιρική παροχή του Νοεμβρίου 2022) και διαμορφώνεται πλέον στα 960€ με τη συμπλήρωση δύο χρόνων εργασίας, από 930€ που ήταν πριν.

  • Το επίδομα προϋπηρεσίας 20 και 30 ετών στην επιχείρηση θα χορηγείται πλέον τον μήνα που θα συμπληρώνεται η προϋπηρεσία και ο εργαζόμενος δεν θα αναμένει την ημερομηνία της επόμενης υπογραφής της.
  • Αυξάνεται στα 70€ από 50€ η παροχή που δίδεται μέσω της προπληρωμένης κάρτας στους τρίτεκνους και πολύτεκνους συναδέλφους για αγορές ειδών από τα καταστήματα.
  • Χορηγείται κάθε μήνα διατακτική σίτισης 50€, μέσω της προπληρωμένης κάρτας, σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία για αγορές ειδών από τα καταστήματα.
  • Χορηγείται ως δώρο εφάπαξ ποσό 500€ σε εργαζομένους που αποκτούν παιδί (φυσικό ή θετό).

Διευκρινίζεται ότι όλα τα επιδόματα, οι παροχές μέσω προπληρωμένης, οι εκπτώσεις, οι ειδικές άδειες και το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης που προβλέπονταν από τις προηγούμενες συμβάσεις συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.

Παράλληλα, η επιχείρηση, εκτός της επιχειρησιακής σύμβασης:

  • θα χορηγήσει αύξηση 3% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μικτές συμβατικές αποδοχές μέχρι και 2.000€ οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες που θα λάβουν αύξηση στο πλαίσιο της σύμβασης
  • θα αυξήσει το επίδομα ευθύνης που λαμβάνουν τα στελέχη των καταστημάτων.

Με τις νέες απολαβές πάνω από 31.000 συνάδελφοι λαμβάνουν αύξηση αποδοχών. Η θετική πορεία της εταιρείας, που έχει επιτευχθεί με την κοινή προσπάθεια και των 32.000 εργαζομένων, αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά της και κατ’ επέκταση, για τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Άλλωστε, κάθε νέα σύμβαση, από το 2018 και μετά, είναι καλύτερη από την προηγούμενη ακολουθώντας μια προοδευτική πορεία για τη στήριξη των εργαζομένων.