Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τον Φόρο Μισθωτό Υπηρεσιών που παρακρατείται από τον μισθό

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Τι είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ);
Πρόκειται για τον φόρο που αναφέρεται στις αποδείξεις μισθοδοσίας μας. Με βάση τη Νομοθεσία, ο εργοδότης υποχρεούται να τον παρακρατεί και να τον αποδίδει στο Δημόσιο. 

«Πώς υπολογίζεται πόσος φόρος πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα;»
Η διαδικασία παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, την οποία καθορίζει το Υπουργείο Οικονομικών και κανένα σύστημα μισθοδοσίας δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Επομένως, ο υπολογισμός έχει ως εξής: τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου και με βάση την πρώτη μισθοδοσία του εργαζομένου, το σύστημα υπολογίζει - πολλαπλασιάζοντας επί 14 μισθούς - τον εκτιμώμενο συνολικό ετήσιο φόρο που αναλογεί στον εργαζόμενο και τη φορολογική κλίμακα στην οποία εκείνος υπάγεται. Ανάλογα λοιπόν με τον φόρο που προβλέπεται σε αυτή την κλίμακα, κάθε μήνα ο εργοδότης παρακρατεί ένα ποσό. Εάν μέσα στον χρόνο κάποιος εργαζόμενος πχ κάνει πολλές υπερωρίες ο φόρος αυξάνεται ή αντίθετα, αν έχει πολλές αναρρωτικές, ο φόρος μειώνεται. Επομένως, διαμορφώνεται ανάλογα (αυξάνεται ή μειώνεται) με το ύψος του τελικού μηνιαίου εισοδήματος και παρακρατείται από τον μισθό.

«Σε ποιο τμήμα των αποδοχών επιβάλλεται ο φόρος;»
Στο τμήμα του φορολογητέου ποσού, δηλαδή στο τμήμα που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ και του Επικουρικού Ταμείου από τον μικτό μισθό.

«Ποια η σχέση του φόρου αυτού με τον αντίστοιχο που καλούμαστε να πληρώσουμε με το εκκαθαριστικό της εφορίας;»
Όταν κατά τον Μάιο υποβάλλουμε τη φορολογική δήλωση και γίνεται η εκκαθάριση, η εφορία υπολογίζει αν τα χρήματα που μας είχαν παρακρατηθεί όλο το έτος καλύπτουν, υπερκαλύπτουν ή υπολείπονται τον φόρο που μας αναλογεί. Στην πρώτη περίπτωση το εκκαθαριστικό βγαίνει μηδενικό, στη δεύτερη πιστωτικό (έχουμε επιστροφή φόρου) και στην τρίτη χρεωστικό (πληρώνουμε και άλλο ποσό).