Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Άρθρο Του Μιχάλη Τσιντσινή
Αφιερωμένο στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας που σκοτώθηκαν εξαιτίας της εγκληματικής ανευθυνότητας και της κυνικής ιδιοτέλειας ενός διεφθαρμένου συστήματος, το οποίο διαχρονικά κρατά την πατρίδα μας καθηλωμένη, εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της και θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Σε αυτό το τρένο ήταν τα δικά μας παιδιά.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Αφιερωμένο στη μνήμη των 57 αδικοχαμένων συνανθρώπων μας που σκοτώθηκαν εξαιτίας της εγκληματικής ανευθυνότητας και της κυνικής ιδιοτέλειας ενός διεφθαρμένου συστήματος, το οποίο διαχρονικά κρατά την πατρίδα μας καθηλωμένη, εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της και θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Σε αυτό το τρένο ήταν τα δικά μας παιδιά.

Άρθρο Του Μιχάλη Τσιντσινή
στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, βράδυ.

«Δεν τους αντέχω. Πραγματικά, δεν τους αντέχω. Όλο παρατηρήσεις. «Ξεκόλλα, παιδί μου, λίγο από το κινητό σου. Τόσες μέρες έχουμε να σε δούμε, να βρεθούμε σαν οικογένεια. Ξεκόλλα».

Ή προχθές το βράδυ: «Τι είν’ αυτό που φόρεσες; Το άλλο μισό πού είναι;». Και στο τέλος το καλύτερο: «Τρεις μέρες εδώ, δεν σε είδα να ανοίγεις βιβλίο. Απορώ, τι σόι πανεπιστήμιο είναι αυτό που πας». Ότι δηλαδή, τι; Είμαι ακόμη μωρό; Είμαι μωρό και θα με ελέγχεις; Προτού δώσω Πανελλήνιες, κοιτούσα στατιστικές. Οι μαθητές από τη Θεσσαλία, λέει, τα πάνε καλά στις εξετάσεις. Χαχα! Προφανώς! Πολύ λογικό. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις είναι να διαβάσεις. Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν. Να διαβάσω, να φύγω. Ελευθερία.

Μεγαλύτερη ελευθερία έχω στα 55 τετραγωνικά, στη Θεσσαλονίκη, παρά στο σπίτι στο χωριό.

Κατάφερα να το αγαπήσω το δυαράκι. Το πρώτο μου σπίτι. Η Α., που πάντα το παίζει σοφή, λέει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους γονείς μου. Στο τέλος, λέει, ενηλικιώνεσαι και δεν νιώθεις πια κανέναν λόγο να είσαι σε πόλεμο μαζί τους. Η αγκαλιά τους δεν σε πνίγει. Μένει μόνο η αγάπη.

Έτσι, λέει, θα καταλήξεις στο τέλος να αγαπάς και το χωριό.

Το χωριό σου. Θυμάμαι πώς με είχε αγκαλιάσει η μάνα μου την πρώτη φορά που με πήγαν να πάρω το τρένο για Θεσσαλονίκη. Με κλείδωσε πάνω της και δεν με άφηνε. Λες και θα έκανε χρόνια να με δει.

Μ’ αρέσει το τρένο. Η στιγμή που μπήκα στον σταθμό ήταν η καλύτερη στιγμή του τριημέρου.

Η στιγμή που κάθομαι στο βαγόνι και βάζω τα ακουστικά. Και δεν ακούω πια τις φωνές του σπιτιού. Αυτό που, αντί να μιλάνε, φωνάζουν, ενώ είναι δίπλα ο ένας στον άλλον.

Με το που μπαίνω στο βαγόνι έχω φύγει. Κλείνω τα μάτια, αλλά δεν κοιμάμαι. Κάτω από τη μουσική με υπνωτίζει η μεταλλική μονοτονία των τροχών. Καταλαβαίνω ότι δεν με έχει πάρει ο ύπνος μόνο όταν με βαράει η βραχνή φωνή: «Σε πέντε λεπτά η αμαξοστοιχία αναμένεται να εισέλθει στον σταθμό της Λάρισας. Οι επιβάτες με προορισμό…».

Μας κράτησαν πάλι καμιά ώρα. Ένας τύπος χτυπιόταν: «Μα, επιτέλους, θα έρθει κανένας υ-πεύθυ-νος να μας ενημερώσει; Περιμένουμε εδώ τόση ώρα σαν τα ζώα». Χαλάρωσε, ρε φίλε. Τι ουρλιάζεις; Ούτως ή άλλως, μεσάνυχτα θα φτάσουμε. Τι 12, τι 1; Σε περιμένει κανένα πάρτι;

Σε λίγο μπαίνουμε στα Τέμπη. Όταν τα περνάω τη μέρα, ανοίγω τα μάτια. Κολλάω στο τζάμι. Είναι το πιο ωραίο κομμάτι της διαδρομής. Σαν να μπαίνεις μέσα στα βουνά. Στα σπλάχνα της φύσης.

Το βράδυ δεν βλέπεις τίποτα. Μόνο τη σκιά που ρίχνουν τα δέντρα όπου πέφτει αραιά κανένα φως.

Η νύχτα στο τρένο δεν έχει το σκοτάδι του φόβου. Έχει το σκοτάδι του ύπνου. Το γλυκό σκοτάδι.

Να πάρω αύριο τη μαμά, μάλλον. Να ξαναγαπήσουμε.

Το βαγόνι γέμισε σιωπή. Η κοιλάδα έχει γεμίσει νύχτα. Όλα ήσυχα.

Όλα καλά.»

Μιχάλης Τσιντσινής, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5 Μαρτίου 2023