Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους, και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών θεραπεύονται σε αντίθεση με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου θεραπεύονται λιγότερο από το 30%.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης, (αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της εφημερίδας «Καθημερινή» και εξαιρετικός συγγραφέας) δημοσίευσε μία σειρά από άρθρα με τίτλο «Γράμμα από το μέτωπο», για να μοιραστεί με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, τις δύσκολες στιγμές που πέρασε το 4 ετών κοριτσάκι του σε ογκολογικό νοσοκομείο.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα:
«Ήθελα απλώς τώρα να σου πω για κάτι που είχα διαβάσει κάποτε: σε κάποια πολεμικά μέτωπα, την παραμονή της μεγάλης επίθεσης, η διαταγή ανακοινωνόταν ψιθυριστά από αξιωματικό σε υπαξιωματικό και από στρατιώτη σε στρατιώτη: «Επίθεση την αυγή· κανείς δεν πεθαίνει». Αυτός που το άκουγε, έπρεπε να το επαναλαμβάνει έτσι ακριβώς στον επόμενο, λες και επρόκειτο για ξόρκι: έπρεπε να το πούνε για το πιστέψουν· έπρεπε να το ακούσουν για να το πιστέψουν.

Εδώ και εβδομάδες το ψιθυρίζω στον εαυτό μου, το επαναλαμβάνω κάθε μέρα από μέσα μου καθώς συναντώ τους άλλους γονείς και τους αφοσιωμένους γιατρούς και τις εξίσου αφιερωμένες νοσηλεύτριες του νοσοκομείου «Ελπίδα». Το λέω από μέσα μου όταν συναντώ τα άλλα, γνωστά και άγνωστα, παιδιά του «Ελπίδα» που βλέπω να πολεμούν για τη μία και μοναδική ζωή που τους δόθηκε: επίθεση την αυγή· κανείς δεν πεθαίνει!»

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο με έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένη θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.