Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη θέση της γυναίκας, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, είναι αναμφίβολη. Κι αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε αυτονόητο όταν την ίδια στιγμή σε αυταρχικά καθεστώτα – που σε ορισμένους στην πατρίδα μας ασκούν μία ακαταμάχητη γοητεία – γυναίκες φυλακίζονται, μαστιγώνονται ή λιθοβολούνται για ...ηθικά εγκλήματα. Εξίσου αναμφίβολο όμως είναι πως οι γυναίκες σήμερα παραμένουν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας και αντιμετωπίζονται ως εύκολοι στόχοι οικονομικής εκμετάλλευσης, ταπεινωτικών συμπεριφορών και σεξουαλικής κακοποίησης τόσο στο εργασιακό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Δεν είναι μόνο οι στατιστικές που το επιβεβαιώνουν. Είναι και οι ανατριχιαστικές ιστορίες που διαρκώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας: συστηματικοί βιασμοί γυναικών από την παιδική τους ηλικία, εκβιασμοί νεαρών κοριτσιών μέσω ερωτικού οπτικού υλικού, ξυλοδαρμοί και γυναικοκτονίες.

Είναι προφανές ότι κάτι σάπιο εξακολουθεί να υπάρχει κάτω από τη φιλελεύθερη επιφάνεια της κοινωνίας μας. Ας έχουμε το θάρρος να το αποδεχθούμε: Οι θύτες εκτρέφονται μέσα στις δικές μας, συνηθισμένες οικογένειες, ακόμη και σε σπίτια στα οποία υπάρχει μορφωτικό κεφάλαιο, σε σπίτια στα οποία ζουν άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες, με κοινωνική καταξίωση και κύρος. Αποτελεί λοιπόν ευθύνη όλων μας να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια το πρόβλημα, να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να μην επιτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, η οποία αποτελεί αληθινή ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Κι αν έχει μία αξία η σημερινή παγκόσμια ημέρα, είναι ακριβώς αυτή: Αποτελεί μία αφορμή όχι μόνο για να γιορτάσουν οι γυναίκες, όχι μόνο για να εκφράσουμε οι άνδρες την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουν προσφέρει ως μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι, κόρες, αδελφές ή συνάδελφοι, αλλά πρωτίστως για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είναι μόνες τους! Ότι δεν πρέπει να κρύβονται φοβισμένες στη σιωπή τους! Υπάρχουν πλέον τρόποι να ακουστούν οι καταγγελίες τους, να στηριχθούν στον αγώνα τους, να δικαιωθούν στη μάχη τους με τα μικρά και μεγάλα τέρατα που τις πολεμούν.

Το πιο όμορφο τοπίο είναι το πρόσωπο μιας ευτυχισμένης γυναίκας. Ας μην επιτρέψουμε να υπάρχουν πλέον δακρυσμένα γυναικεία πρόσωπα!