Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

24ωρη απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Το Σωματείο μας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για την Τετάρτη 17 Απριλίου η ΓΣΕΕ και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. 

Η κατάσταση είναι οριακή για χιλιάδες οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, εξαιτίας των παγωμένων μισθών, του αυξημένου πληθωρισμού (κυρίως στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τη στέγαση) και των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν εκτοξευθεί από την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων. Όταν η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023, ανέρχεται στο 26,1% του συνόλου της χώρας, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι. Είναι μια πραγματικότητα που – μεταξύ πολλών άλλων - δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να ονειρευτούν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημόσια συζήτηση για την πρόσφατη αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού, το αν δηλαδή επαρκεί ή όχι, θεωρούμε πως είναι αδιέξοδη και λίγο παραπλανητική. Από τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μια δημοκρατική διαδικασία που κατακτήθηκε με αγώνες, περάσαμε - από το 2012 και μετά - σε μία κατάσταση όπου το κράτος, σε ρόλο αφέντη – φεουδάρχη, αποφασίζει και ανακοινώνει τον μισθό που «δικαιούνται να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι»(!) Οφείλουμε λοιπόν να αμφισβητήσουμε τον ίδιο τον μηχανισμό ζητώντας την επαναφορά της διαδικασίας στους κοινωνικούς εταίρους, γιατί οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι ένας μισθός. Είναι σύνθετα νομικά κείμενα τα οποία δεσμεύουν το σύνολο των εταιρειών ενός κλάδου σε ένα κοινό πλαίσιο αμοιβών και όρων εργασίας, περιλαμβάνουν προβλέψεις για επιδόματα, παροχές, ειδικές άδειες κλπ. Αποτελούν δηλαδή ένα πλέγμα προστασίας των μισθωτών και όχι απλώς έναν αριθμό (780€ ή 830€).

Την ίδια στιγμή είναι εμφανές ότι η ελληνική κοινωνία έχει διολισθήσει σε μία κατάσταση παρατεταμένης και βαθιάς παρακμής σε όλους σχεδόν τους τομείς, η οποία τροφοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από την πιο πάνω ζοφερή κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ειδήσεις δεν είναι πια απλώς κακές, είναι ανατριχιαστικές! Τα τραγικά περιστατικά δολοφονιών που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και η γενικότερη έξαρση ακραίας βίας, είναι συμπτώματα αυτής της παρακμής που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Διεκδικούμε μία άλλη Ελλάδα που θα εργάζεται με όρους αξιοπρέπειες, θα ευημερεί και θα δημιουργεί!