Επικαιρότητα Ανακοινώσεις Αναλύσεις Άρθρα
Εργασιακά δικαιώματα Καταστατικό Εργασιακά θέματα
Ποιοι είμαστε
Επικαιρότητα
Βιβλιοθήκη
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Προσφορές
Επικοινωνία

Πανελλαδικό Σωματείο
Εργατοϋπαλλήλων
Επιχείρησης

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Καλώς ήρθατε!

Τελευταίες αναρτήσεις

21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Στις 21 Μαρτίου τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, μια ημέρα που φέρνει στη μνήμη μας τη σφαγή του Sharpeville το 1960, όπου εργάτες και πολίτες στη Νότια Αφρική έπεσαν θύματα της απάνθρωπης πολιτικής του απαρτχάιντ. Αυτό το τραγικό γεγονός αποτελεί διαρκή υπενθύμιση των ολέθριων συνεπειών του ρατσισμού και της ανάγκης για αδιάκοπο αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης. Έκτοτε, το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική να έχει καταργηθεί και ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν εξαλειφθεί σε πολλές χώρες, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, το οποίο καθοδηγείται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων

Παρά όμως την σημαντική πρόοδο για την εξάλειψη των διακρίσεων, σε όλες τις περιοχές του κόσμου εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα, κοινότητες και κοινωνίες που υποφέρουν από τις αδικίες και το στίγμα που επιφέρει ο ρατσισμός. Μάλιστα, σε αυτή την καμπή της μεταψυχροπολεμικής εποχής, βρισκόμαστε αντιμέτωποι πάλι με την ανησυχητική άνοδο του της ξενοφοβίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η αναβίωση της μισαλλοδοξίας, όπως αναδεικνύεται από κοινωνιολογικές μελέτες της θεωρίας της κοινωνικής ταυτότητας, συχνά τροφοδοτείται και εντείνεται από περιόδους οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας. Σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας και κοινωνικής αβεβαιότητας, αναπτύσσονται εύκολα ενοχοποιητικές αφηγήσεις που στοχοποιούν συγκεκριμένες εθνοτικές ή φυλετικές ομάδες ως υπεύθυνες για τα δεινά της κοινωνίας.  

Η εργασιακή ανασφάλεια και η έλλειψη ευκαιριών δημιουργούν ένα εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων, όπου η φυλή και η εθνικότητα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία διχασμού. Εργαζόμενοι διαφορετικής καταγωγής μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι, όχι λόγω αντικειμενικών εργασιακών κριτηρίων, αλλά λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων που υποκινούνται από  ρατσιστικές ιδεολογίες.

Ως σωματείο, γνωρίζουμε ότι η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική εργασιακή δικαιοσύνη σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, αποτελεί θεμελιώδη αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Για αυτό τονίζουμε με έμφαση:

  • Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσης των οικονομικών προβλημάτων με την παρουσία συγκεκριμένων εθνοφυλετικών ομάδων. Η κρίση είναι συστημική και απαιτεί συλλογικές λύσεις που δεν στρέφονται ενάντια σε ευάλωτες ομάδες.
  • Καταγγέλλουμε την εργαλειοποίηση του εθνοφυλετισμού για τη δημιουργία ενός φθηνού και διαιρεμένου εργατικού δυναμικού. Η ενότητα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, είναι η ισχυρότερη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κοινωνική αδικία.
  • Δεσμευόμαστε να επαγρυπνούμε και να αντιδρούμε σε κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας στους χώρους εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται το εργασιακό περιβάλλον από μισαλλόδοξες ιδεολογίες.
  • Καλούμε τους εργαζομένους να αναγνωρίσουν ότι ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται στις πολιτικές που δημιουργούν ανεργία και ανισότητες, και όχι στους συναδέλφους τους με διαφορετική καταγωγή.
  • Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των ίσων δικαιωμάτων για όλους, για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Η 21η Μαρτίου μας καλεί σε επαγρύπνηση και δράση. Κάθε δοξασία περί φυλετικής ανωτερότητας είναι επιστημονικά αβάσιμη, ηθικά καταδικαστέα, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη και πρέπει να απορρίπτεται, όπως και οποιαδήποτε θεωρία επιχειρεί να τεκμηριώσει την ύπαρξη ξεχωριστών ανθρώπινων φυλών. Ας αντιτάξουμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη την αλληλεγγύη, την κατανόηση και τον κοινό αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη για όλους. Ο αγώνας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων είναι ταυτόχρονα αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων!